back to top

Jak przechowywać produkty spożywcze?

W każdym domu czy mieszkaniu znajduje się lodówka, to oczywiste. Jednak pomimo tego, że możemy przechowywać w niej jedzenie, nawet przez długi czas, wciąż sporo go marnujemy. Wprowadzając jednak tylko kilka małych zmian, można zaoszczędzić, a przy tym skończyć z marnotrawstwem.

Właściwie przechowujcie jedzenie

Niewątpliwie dzięki właściwemu przechowywaniu produktów spożywczych można sporo zyskać. Przede wszystkim dania dłużej zachowują świeżość, ale też łatwiej utrzymać porządek i szybciej można znaleźć produkty, których się szuka. Kluczowe znaczenie mają pojemniki do przechowywania żywności. Można wybrać takie z tworzywa sztucznego, które w składzie nie ma BPA.

Pudełka do przechowywania żywności należy dobrać pod produkty spożywcze.  Jeżeli zastanawiacie się, jak przechowywać sałatę, to pamiętajcie, że po jej umyciu, musicie ją osuszyć, a następnie umieścić w pudełku z wentylacją. Gotowe dania obiadowe najlepiej przechowywać w bardzo szczelnych pojemnikach. Dzięki temu zapach nie będzie rozprzestrzeniał się po całej lodówce.

Takie modele możecie znaleźć w ofercie na stronie: https://pl.rotho.com/collections/pojemniki-na-swieza-zywnosc-i-pojemniki-na-mrozonki. Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać wędliny w lodówce. Tutaj macie dwie możliwości. Możecie oczywiście postawić na pojemnik z tworzywa sztucznego bądź pojemnik szklany. Możecie także zwijać wędlinę w pergaminowy papier.

W jednym i drugim przypadku zachowa ona swoje właściwości na dłużej i przez dłuższy czas będzie świeża. Zwróćcie jeszcze uwagę na czas przechowywania. Np. wędliny gotowane czy też parzone w naturalnej osłonce nie powinny być przechowywane dłużej niż 3 dni, zaś te w sztucznej osłonce mogą być przechowywane maksymalnie 2 dni.

Jak właściwie układać produkty spożywcze w lodówce?

Aby zachować świeżość jedzenia na dłużej, trzeba właściwie przechowywać produkty spożywcze w lodówce. Już tłumaczymy jak to robić. Przede wszystkim szuflady przeznaczone są do przechowywania warzyw czy też owoców. Gdzie jest najzimniej w lodówce?

Oczywiście na najniższych półkach. To oznacza, że właśnie w tym miejscu powinno się trzymać wędliny, kiełbasy, ale też surowe mięso czy ryby. Środkowa półka przeznaczona jest na produkty z najkrótszą datą ważności, a więc jogurty, sery, jaja czy też mleko. Wbrew obiegowej opinii na drzwiczkach nie powinno się trzymać mleka czy jaj, które szybko mogą się zepsuć. Częste zamykanie i otwieranie lodówki sprawia, że panuje w niej zmienna temperatura, stąd można przechowywać w tym miejscu dżemy, musztardy, majonez czy też gotowe sosy. Pozostała jeszcze najwyższa półka i tutaj należy wiedzieć, że tam najlepiej trzymać produkty, które zamierzacie zjeść w pierwszej kolejności, a więc mogą to być np. gotowe dania obiadowe.

Ile można trzymać jedzenie w lodówce i co można przechowywać poza lodówką?

Wiecie już ile można przechowywać wędliny. A jak wygląda sytuacja w przypadku jaj? Otóż wyobraźcie sobie, że jeżeli temperatura oscyluje na poziomie od 2 do 8 stopni Celsjusza, to bez obaw jajka można trzymać przez nawet 3 tygodnie. Po otwarciu mleko należy spożyć w ciągu 48 godzin, podobnie zresztą jak napoje.

Sytuacja jest nieco inna w przypadku soków tłoczonych, gdyż czas przechowywania wynosi ok. 7 dni. Czego natomiast nie trzeba trzymać w lodówce? Oczywiście nieotwartych produktów w puszkach, słoikach czy nawet butelkach. Mamy tu na myśli gotowe sosy czy konserwy. W lodówce nie trzeba też trzymać kabanosów, jeżeli nie są otwarte.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane: