Jak pięknie zorganizować przestrzeń w kuchni?

Kuchnia to bardzo trudne do projektowania i aranżacji pomieszczenie. A to za sprawą wielu funkcji jakie pełni oraz mnogości sprzętów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, w której znajdzie się zarówno miejsce do przygotowywania i spożywania posiłków jak i ogrom przestrzeni do przechowywania żywności oraz sprzętów kuchennych. Do tego ma być jeszcze piękna i stylowa. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, trzeba tylko wszystko skrupulatnie zaplanować.

Przy projektowaniu kuchni nie ma miejsca na marnotrawienie przestrzeni oraz złą lokalizację. Wszystkie elementy składowe muszą do siebie idealnie pasować. Standardowe wyposażenie kuchni to kuchenka lub płyta grzewcza, piekarnik, lodówka z zamrażarką oraz opcjonalnie – zmywarka do naczyń, okap, kuchenka mikrofalowa i ekspres do kawy. Niezwykłą popularnością cieszą się ostatnimi czasy sprzęty do zabudowy. Wyglądają bardzo efektownie i są praktyczne (możemy zamontować piekarnik na wysokości pasa, aby jego obsługa była łatwiejsza).

Ukryta za frontem szafek lodówka czy zmywarka nie przyciągają niepotrzebnej uwagi i wyglądają niezwykle elegancko. Podobnie jak zabudowana kuchenka mikrofalowa. Musimy jednak liczyć się z tym, że sprzęty do zabudowy są zdecydowanie droższe od wolnostojących, dochodzi ponadto opłata za dodatkowy front szafki.

Zabudowa kuchenna

Zabudowa kuchenna na wymiar jest obecnie najpopularniejszą metodą organizacji kuchennej przestrzeni. Pozwala na maksymalne wykorzystanie przestrzeni w małej kuchni, oraz doskonałe dopasowanie do indywidualnych potrzeb domowników. Przy projektowaniu zabudowy musimy uwzględnić rodzaj sprzętów kuchennych (do zabudowy lub wolnostojące) oraz ich lokalizację.

czysta kuchnia

Zabudowa kuchenna może mieć obecnie różną formę. Mamy do wyboru klasyczne szafki, pojemne duże systemu szuflad oraz szafki cargo z metalowym rusztowaniem. Najpopularniejsze niezmiennie pozostają szafki. Znacznie rzadziej wybieramy szuflady, a sporadycznie decydujemy się na szafki cargo. A szkoda, bo te dwie ostatnie opcje są niezwykle pojemne i praktyczne – zdolne są pomieścić nawet zestawy garnków. Dodatkowo są wyposażone w solidne prowadnice i zawiasom z cichym domykaniem, co zdecydowanie podnosi komfort użytkowania.

Zlew – jaki wybrać?

Wybór zlewu kuchennego może nastręczać pewne trudności. Oczywiście jest to kwestia indywidualna i uzależniona od wielkości kuchni oraz jej wyposażenia. Jeżeli mamy w kuchni zmywarkę, spokojnie możemy zrezygnować z dużego zlewu dwukomorowego ograniczając go jedynie do jednej komory ale za to z ociekaczem. Zlew dwukomorowy będzie zajmował o wiele mniej miejsca jeżeli wpuścimy go w blat, albo wybierzemy opcję narożną. Nie umieszczajmy zlewu blisko płyty grzewczej, bo może to skutkować jej zalaniem, zmniejsza ponadto komfort użytkowania. Zachowajmy odstęp standardowej wąskiej szafki.

posprzątana kuchnia

Uporządkowana przestrzeń kuchenna to przede wszystkim wygoda, ale i funkcjonalność, ale także harmonia i atrakcyjny wygląd. To klucz do sukcesu. Organizacja przestrzeni w kuchni jest kluczowa, aby praca w niej była wygodna i efektywna.

Najważniejsze kwestie

  • Użyj przejrzystych pojemników: Przechowywanie produktów w przezroczystych pojemnikach ułatwia szybkie zlokalizowanie potrzebnych składników. Etykietowanie pojemników może dodatkowo pomóc w organizacji.
  • Wykorzystaj pojemniki na przyprawy: Małe pojemniki lub magnetyczne puszki na przyprawy można umieścić na ścianie lub w szufladzie, oszczędzając cenne miejsce na blacie.
  • Półki i regały: Dodatkowe półki na ścianach lub stojące regały mogą pomóc w organizacji naczyń kuchennych, urządzeń lub zapasów żywności.
  • Grupuj przedmioty według zastosowania: Utrzymuj rzeczy używane razem w pobliżu siebie, np. garnki i patelnie blisko kuchenki, a szklanki i filiżanki obok lodówki czy czajnika.
  • Dostosuj wysokość blatów i półek: Dostosowanie wysokości do użytkowników kuchni może znacznie zwiększyć komfort użytkowania.
  • Strefy aktywności: Podziel kuchnię na strefy (przygotowywanie posiłków, gotowanie, zmywanie), co ułatwi organizację pracy i przepływ w kuchni.
  • Ogranicz ilość rzeczy na blatach: Staraj się utrzymywać blaty jak najbardziej wolne od zbędnych przedmiotów. To nie tylko ułatwia sprzątanie, ale również sprawia, że kuchnia wygląda na większą i bardziej uporządkowaną.
  • Ukryj małe urządzenia: Chlebak, toster, blender czy inne małe urządzenia możesz przechowywać w szafkach, gdy nie są używane, aby zachować czystość i porządek.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane: