Zlewozmywaki na miarę XXI wieku

Jedną z najczęściej wykonywanych w kuchni czynności gospodarskich jest zmywanie. Każdy posiłek to zużywane do niego naczynia i sztućce, które potem trzeba doprowadzić do stanu czystości. W czasach naszych babć używano do tego celu tradycyjnej miednicy, do której wlewano wodę z detergentem. Od tamtych lat niewiele się zmieniło, chociaż prymitywną miskę z grzaną na piecu wodą dziś zastąpił zlew.

Ten ostatni pojawił się wraz z bardziej nowoczesnym zbiorowym budownictwem i systemem kanalizacji, który po pierwsze miał oczyścić miasto z rynsztoków i ścieków będących siedliskiem chorób, a z drugiej miał usprawnić wykonywanie codziennych czynności bez ciągłego biegania po schodach z wiadrem pomyj. Zlewozmywaki, jakie dziś możemy zobaczyć w sklepach te pierwsze przypominają jedynie zasadami konstrukcji i docelowym przeznaczeniem. Przez dziesięciolecia zmienił się zarówno rodzaj materiałów, z jakich się je wykonuje, jak i wzornictwo.

Duże znaczenie ma w tej dziedzinie wynalezienie zmywarki, która sprawiła, ze zlewozmywak przestał już być tak potrzebny. W związku z tym zmniejszono mu komory, albo jednej pozbawiono w ogóle, dzięki czemu zajmują mniej miejsca pozostawiając przestrzeń dla blatów. Ewolucję przeszły także same baterie kuchenne, najczęściej już niewyprowadzane ze ściany, lecz z płyty zlewu, co pozwala na pominięcie szpecących rur. Baterie mają też inne, ciekawsze i wygodniejsze kształty i są zautomatyzowane. Takie rozwiązania ułatwiają pracę podczas przygotowywania posiłków, ale również zmieniają kuchnię w bardziej nowoczesną.

Podobne artykuły

1 KOMENTARZ

Ostatnio dodane: